Sähkösavuke

Sähkösavukkeet ovat nyt yleisempiä kuin koskaan, ja niiden määrä on yhä kasvussa. Sähkösavukkeella tarkoitetaan laitetta, jolla kuumennetaan sen säiliössä olevaa nestettä aerosoliksi, jota sähkösavukkeen käyttäjä hengittää. Laitteen tarkoitus on jäljitellä perinteistä savuketta käyttökokemukseltaan, mutta sähkösavuke ei nimestään huolimatta sisällä lainkaan tupakkaa. Sähkösavukkeiden yleistymisen myötä myös niiden valikoima on kasvanut, ja sähkösavukkeita onkin nykyään tarjolla hyvin laaja valikoima.

Sähkösavuke

Miten sähkösavuke toimii

Sähkösavuketta eli sähkötupakkaa käytettäessä ei synny palamisreaktiota, kuten perinteistä savuketta poltettaessa. Sähkötupakkaa käytettäessä akku varastoi virtaa, jolloin höyrystin lämpenee ja höyrystää nikotiininesteen. Laitteeseen on kiinnitetty suukappale, jonka kautta nikotiinineste imetään ja hengitetään.

Sähkösavukkeen osat

Sähkösavukkeissa on aina nestesäiliö. Jos kyseessä on kapselisähkösavuke, säiliöt ovat usein kertakäyttöisiä. Kynämallisissa savukkeissa säiliö taas on usein laitteen kiinteä osa. Säiliö voi olla materiaaliltaan muovia tai läpinäkyvää lasia. Jälkimmäisessä tapauksessa käyttäjä voi olla jatkuvasti selvillä, kuinka paljon nikotiininestettä on jäljellä.

Atomisaattori muodostuu vastuslangasta ja pumpulista, joka on tämän keskellä. Pumpuli kerää lämmenneen vastuslangan höyryttämää nikotiininestettä. Nykyään saatavilla on pumpulisen atomisaattorin lisäksi myös keraamisia ja ultraääniatomisaattoreita.

Sähkösavuke tarvitsee toimiakseen myös sähkövirtaa. Sen yleisimpiä lähteitä ovat litiumioniakku ja litiumpolymeeriakku. Akku voi olla joko sisäänrakennettu tai itse vaihdettava. Yleensä akkuja ei voi vaihtaa itse, vaan akun mennessä epäkuntoon, laite täytyy vaihtaa uuteen ja samalla kierrättää vanha.

Sähkösavukemallit

Sähkösavukkeet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: kynämallisiin sähkösavukkeisiin ja kapselisavukkeisiin säiliön mukaan eroteltuna sekä muokattaviin sähkösavukkeisiin. Modernit sähkösavukkeet kategoriasta riippumatta muistuttavat nykyään ulkonäöltään USB-muistitikkua, kun ne taas ennen yrittivät jäljitellä perinteisiä savukkeita. Yhteistä kaikille malleille on myös se, että laitteissa on nappi, joka vapauttaa nikotiininesteen, jolloin laitetta voi käyttää tarkoituksenmukaisella tavalla.

Sen sijaan eri kategorioiden sähkösavukkeet eroavat toisistaan käyttötavoiltaan. Kapselisähkösavuke on helppokäyttöisin, sillä siinä nikotiiniaines ja atomisaattori ovat valmiina, eikä niitä tarvitse itse lisätä tai vaihtaa. Kynäsähkösavukkeessa vaihtaminen taas tulee hoitaa itse. Vaikka tästä koituu hieman työtä, etuna on puolestaan se, että muun muassa nikotiininesteen nikotiinipitoisuuteen on mahdollista vaikuttaa itse.

Muokattava sähkösavuke, jota kutsutaan usein modiksi, on nimensä mukaisesti täysin muokattavissa oleva savuke. Paitsi että senkin nikotiiniaineksen voi itse säädellä, myös muut osat ovat muokattavissa ja mahdollisuuksien mukaan yhdisteltävissä. Tämä vaihtoehto tarjoaa käyttäjälleen paljon vapautta ja valinnanvaraa, mutta samalla se edellyttää tietoa, taitoa ja kokemusta. Muokattavaa sähkösavuketta ei koskaan suositellakaan ensimmäiseksi sähkösavukkeeksi, vaan se kannattaa valita vasta sitten, kun harrastus on hieman syventynyt.

Mitä sähkösavuke sisältää

Sähkösavukkeessa käytettävä neste sisältää yleensä propyleeniglykolia ja kasviglyserolia. Nämä voivat olla joko nikotiinittomia tai ne voivat sisältää nikotiinia. Suomessa myytävien sähkösavukkeiden nikotiinin enimmäismäärä on 20 mg millilitraa kohden. Sähkösavukeneste voi sisältää myös nikotiinisuolaa, joka alentaa seoksen pH-arvoa, tai erilaisia makutiivisteitä. Suomen lainsäädännön mukaan makutiivisteitä ei saa meillä käyttää, joten näihin törmää vain ulkomailla.

Näin käytät sähkösavuketta

Sähkösavukkeen käyttö on yksinkertaista, mutta vaatii hieman harjoittelua ennen kuin muuttuu täysin luontevaksi. Kun aloitat, vedä ensin suuhusi sähkösavukkeen tarjoamaa nikotiininestehöytyä muutama sekunti. Sen jälkeen pidä höyryä suussasi parin sekunnin ajan, ja tämän jälkeen avaa suusi ja hengitä höyry keuhkoihin. Älä siis nielaise höyryä, kuten perinteistä savuketta käytettäessä toisinaan tehdään. Hengitä lopuksi höyry ulos keuhkoista.

Edellä kuvattu tekniikka soveltuu erityisen hyvin aloittelijoille sekä niille, jotka käyttävät melko matalatehoisia sähkösavukkeita. Itselleen parhaiten sopivan tekniikan oppii ajan kanssa harjoittelemalla ja kokeilemalla.